joi, 15 mai 2014

Una pe zi... (6)

Bela Guttman

Era in vara anului 1962 cand Benfica Lisabona, cel mai titrat club portughez ce inca isi construia atunci soclul imaginii actuale, era antrenata de maghiarul Bela Guttman care reusise in acel moment sa aduca in vitrina clubului a 2-a Cupa Europeana (premiere din istoria clubului) dupa prima obtinuta cu un an inainte.
Dupa al 2-lea succes european consecutiv Guttman s-a hotarat sa ceara o marire de salariu ce, fata de performantele obtinute, nici n-ar fi fost vreo pretentie deplasata mai ales ca aceasta initiativa ar fi trebuit sa porneasca de la conducerea clubului nu sa ajunga antrenorul sa cera un "drept" ce i se cuvenea fata de realizari.

Dar conducerea, crezand ca au deja echipa "formata" si performanta merge de la sine, au refuzat cererea si prin urmare s-a intrerupt colaborarea. La despartire Guttman si-a luat ramas bun cu cuvintele: “Fără mine, Benfica nu va mai câştiga niciodată o finală de cupă europeană” si mai exista a 2-a varianta a "profetiei" malefice care macar are un final "Vă blestem să nu mai câştigaţi nimic în Europa 100 de ani!".
Cuvintele insa au fost repede uitate caci chiar in anul urmator erau iar in finala europeana... si au pierdut-o pe prima. Anul trecut, dupa ce au ratat inca 6 finale fara alt trofeu castigat, Benfica s-a calificat in finala Europa League pe care au disputat-o cu londonezii Chelsea. A fost a 7-a finala pierduta printr-un gol in min 90+3.
Ieri-seara, la 52 de ani de la "verdict", Benfica a disputat iar finala Europa League impotriva spaniolilor Sevilla... a 8-a finala pierduta... la penalty. N-ar mai fi decat 48 de ani si gata, au scapat...  :2funny:
Probabil ca actualei conduceri si tuturor celor care stiu de "blestemul lui Guttman" li s-a cam ridicat parul pe sira spinarii...  :2funny:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu